Αρχική > Uncategorized > Το «φάρμακο» για την ανεργία είναι η ανάπτυξη, η αναδιανομή εισοδήματος και οι νέες θέσεις εργασίας

Το «φάρμακο» για την ανεργία είναι η ανάπτυξη, η αναδιανομή εισοδήματος και οι νέες θέσεις εργασίας

                     Γιάννης Τόλιος διδάκτωρ οικονομικών επιστημών

                              υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθήνας                     

Μιλώντας σε ειδική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Μπραχαμίου (29.4.12) για την απασχόληση-ανεργία, ο Γιάννης Τόλιος τόνισε ότι η εκρηκτική αύξηση της ιδιαίτερα στη νέα γενιά, είναι προϊόν της κρίσης και των σκληρών μέτρων λιτότητας του «Μνημονίου», μείωσης δημοσίων επενδύσεων, απορύθμισης εργασιακών σχέσεων, της επενδυτικής άπνοιας του ιδιωτικού τομέα παρά τις μειώσεις μισθών, της πιστωτικής ασφυξίας των τραπεζών σε βάρος των ΜΜΕ, τις περικοπές θέσεων εργασίας δημόσιο και ΔΕΚΟ, της ογκούμενης ροής λαθρομεταναστών, κά. Οι συνέπειες είναι τρομακτικές σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Μείωση ΑΕΠ, μείωση φορολογικών εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών, άπλωμα φτώχειας, εγκληματικότητας, αυτοκτονίες, ναρκωτικά…. «εν πολλοίς» μια κοινωνία χωρίς μέλλον.

Τα κόμματα που απαρτίζουν τη σημερινή κυβέρνηση, όλες οι αστικές δυνάμεις, η οικονομική ελίτ και τα υπερεθνικά αφεντικά της «ευρωζώνης», δεν έχουν να προτείνουν τίποτα ουσιαστικό για αντιμετώπιση της ανεργίας, αφού με τη συνέχιση των πολιτικών «Μνημονίου» η ανεργία θα αυξηθεί, μαζί η φτώχεια και κοινωνική περιθωριοποίηση. Οι όποιες αναφορές στην ανεργία, όσων καταφεύγουν σε αντι-μνημονιακές «κορώνες», είναι δημαγωγικές και λαϊκίστικες από τη στιγμή που στηρίζουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκροτημένη πρόταση για ουσιαστική αντιμετώπιση της η οποία στηρίζεται σε δύο βασικούς άξονες, με επί μέρους μέτρα και δράσεις. Πρώτον, άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων (επιδόματα 80% κατώτατου μισθού, εξασφάλιση ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, ειδικό επίδομα σε ανέργους νέους στο ύψος σύνταξης ΟΓΑ, ειδικά μέτρα στήριξης μακροχρόνιων ανέργων άνω των 50 ετών, απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και αναστολή εξυπηρέτησης στεγαστικών δανείων, απαγόρευση διακοπής νερού, ηλεκτρικού και σταθερού τηλεφώνου, δωρεάν κάρτα απεριόριστων διαδρομών στις συγκοινωνίες, κά).

Ο δεύτερος άξονας συνδέεται με μέτρα ανάπτυξης και ανακατανομής εισοδήματος. Ενίσχυση αγοραστικής δύναμης μισθών και συντάξεων για τόνωση ζήτησης, παραγωγής και αύξηση θέσεων εργασίας. Ανατροπή «Μνημονίου» και άρνηση πληρωμής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους (πάνω από 80%) για εξοικονόμηση κονδύλων και χρηματοδότηση ανάπτυξης. Πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης με οριζόντιες και κάθετες δράσεις και επίκεντρο την αγροτική παραγωγή (φυτική και ζωϊκή), ελαφριά βιομηχανία, νέες τεχνολογίες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εκσυγχρονισμό υποδομών (δημόσια έργα και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας), αναβάθμιση κοινωνικών υπηρεσιών (παιδεία-υγεία-πρόνοια), αξιοποίηση ορυκτού πλούτου με προστασία περιβάλλοντος, βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη κά.

Σημαντικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση καλείται να παίξει το τραπεζικό σύστημα με την εθνικοποίηση- κοινωνικοποίηση του, η επαναφορά των ΔΕΚΟ υπό δημόσιο έλεγχο και επέκταση σε νέους τομείς, καθιέρωση ρήτρα απασχόλησης σε επιδοτήσεις και «κίνητρα» προς επιχειρήσεις, μείωση χρόνου εργασίας στις 35 ώρες χωρίς μείωση αποδοχών (απελευθέρωση 180.000 θέσεων), αυξομείωση θέσεων εργασίας στο δημόσιο σύμφωνα με τις ανάγκες, δυνατότητα αυτοδιαχείρισης επιχειρήσεων που κλείνουν, από τους εργαζόμενους, ανάπτυξη συλλογικών μορφών παραγωγής στα πλαίσια της «κοινωνικής οικονομίας», απαγόρευση αναιτιολόγητων απολύσεων ιδιαίτερα σε κερδοφόρες επιχειρήσεις, έλεγχος λαθρομετανάστευσης και κατάργηση της σύμβασης «Δουβλίνο ΙΙ», εξυγίανση δημόσιων οικονομικών («μαύρες τρύπες» εσόδων και δαπανών), αύξηση κονδυλίων για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς σκοπούς. Πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, ισότιμες και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με όλες τις χώρες, κά. Όλο αυτό το πλέγμα μέτρων, εκτιμάται ότι θα μειώσει άμεσα κατά 50% την ανεργία και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα την περιορίσει δραστικά σε χαμηλά επίπεδα.

Ωστόσο όλα τα παραπάνω, απαιτούν κάτι ακόμα πολύ σημαντικό. Όπως τόνισε ο Γιάννης Τόλιος, χρειάζεται κυβέρνηση των ριζοσπαστικών-αριστερών δυνάμεων για να θέσει σε «κίνηση» το πλαίσιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, αναδιανομής εισοδήματος και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Αυτό με τη σειρά επιβάλλει τη δημιουργία ισχυρού κοινωνικού μετώπου αντίστασης και ανατροπής των αντιλαϊκών πολιτικών και παράλληλα δημιουργία ενός πολιτικού μπλοκ αντι-μνημονιακών και αντι-νεοφιλελεύθερων δυνάμεων που θα προωθήσουν τις ριζοσπαστικές αλλαγές με ανοικτή τη σοσιαλιστική προοπτική. Η επίτευξη της κοινής δράσεις των δυνάμεων της Αριστεράς είναι ακρογωνιαίος λίθος για τη νικηφόρα έκβαση αυτής της προσπάθειας. Όσοι αρνούνται αυτήν τη ιδέα αναλαμβάνουν μεγάλες ιστορικές ευθύνες απέναντι στο λαό και το αριστερό κίνημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται, στηρίζει και συμμετέχει, με όλες του τις δυνάμεις, αυτή τη προσπάθεια. Γιαυτό και η στήριξη του στις εκλογές αποκτά για έναν πρόσθετο λόγο ιδιαίτερη σημασία.

Προφανώς το κύριο βάρος του αγώνα πέφτει αντικειμενικά σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο λόγω της εφαρμογής «μνημονιακών» πολιτικών στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, μεγάλη σημασία αποκτά ο συντονισμός δράσης της κοινωνικής και πολιτικής Αριστεράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Advertisements
Κατηγορίες:Uncategorized
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: