Αρχική > Uncategorized > Δελτίο Τύπου

Δελτίο Τύπου

Φεβρουαρίου 14, 2013 Σχολιάστε Go to comments

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Το «Μνημόνιο» λειτουργεί ως «πολλαπλασιαστής» της ανεργίας. Η ακύρωση του, ταυτόχρονα με τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και η εφαρμογή προγράμματος «παραγωγικής ανασυγκρότησης» από μια κυβέρνηση της Αριστεράς, ανοίγουν ελπιδοφόρο δρόμο δραστικής μείωσης της ανεργίας και πορεία προοδευτικής εξόδου από την κρίση».
Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Τόλιος, διδάκτωρ οικονομικών και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας των 1000», στις 13.2.13 στον Πειραιά με θέμα: «Πειραιάς – Πρωτεύουσα της Ανεργίας, Ποια απάντηση, από Ποιόν»;
Ειδικότερα ο Γ.Τόλιος τόνισε ότι «η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας ιδιαίτερα στη νέα γενιά, είναι προϊόν της κρίσης του συστήματος, της κρίσης στην ευρωζώνη και των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. «Στην ουσία» τόνισε, το «Μνημόνιο» λειτουργεί ως «πολλαπλασιαστής» της ανεργίας, διότι η μείωση μισθών-συντάξεων, οδηγεί σε μείωση της λαϊκής κατανάλωσης, σε μείωση παραγωγής, αυξάνει τις απολύσεις και λουκέτα και πολλαπλασιάζει τον «εφεδρικό στρατό» της ανεργίας. Από την άλλη η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και η εντατικοποίηση της εργασίας, μειώνει τη ζήτηση «εργατικών χεριών», ενώ η αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου δεν συνοδεύεται από επενδύσεις για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αναπαράγοντας το φαύλο κύκλο λιτότητας και ανεργίας.
Η διέξοδος βρίσκεται στην εφαρμογή πολιτικής «παραγωγικής ανασυγκρότησης» με επίκεντρο την «Ανάπτυξη, Αναδιανομή, Απασχόληση». Αφετηριακό βήμα είναι η ακύρωση του «Μνημονίου», η διαγραφή του χρέους ή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους, η εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση τραπεζών, χτύπημα φοροδιαφυγής και φοροκλοπής «εχόντων και κατεχόντων», τόνωση αγοραστικής δύναμης μισθών και συντάξεων, ουσιαστική στήριξη των ανέργων, αύξηση δημοσίων επενδύσεων, επιστροφή ΔΕΚΟ υπό δημόσιο έλεγχο κά, ώστε να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι και οι μηχανισμοί στήριξης της αναπτυξιακής διαδικασίας, για δραστική μείωση της ανεργίας. Απαραίτητος όρος για την προώθηση των παραπάνω είναι η ανάπτυξη ισχυρού κινήματος ανατροπής του «Μνημονίου» και η συγκρότηση Αριστερής κυβέρνησης για άνοιγμα του δρόμου στην προοδευτική διέξοδο της κοινωνίας από την κρίση».
13.2.13 Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Advertisements
Κατηγορίες:Uncategorized
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: