Αρχική > Uncategorized > Δελτίο Τύπου για την ίδρυση του ΜΑ.ΧΩ.ΜΕ.

Δελτίο Τύπου για την ίδρυση του ΜΑ.ΧΩ.ΜΕ.

Η ίδρυση του «Μαρξιστικού Χώρου Μελέτης και Έρευνας (ΜΑ.ΧΩ.ΜΕ.»

Στις αρχές Φλεβάρη ’13, οριστικοποιήθηκε η θεσμική συγκρότηση της «Πρωτοβουλίας» που είχε ξεκινήσει πριν μερικούς μήνες, για τη δημιουργία ενός «Μαρξιστικού Χώρου Μελέτης και Έρευνας» (ΜΑ.ΧΩ.Μ.Ε.). Στο κείμενο της «Ιδρυτικής Διακήρυξης» επισημαίνεται μεταξύ άλλων τα εξής:
… «Στον αιώνα που πέρασε, η κοσμοθεωρία του Μαρξ επέδρασε καθοριστικά σε μεγάλες κοινωνικές ανατροπές, ενέπνευσε επαναστατικά κινήματα και απελευθερωτικούς αγώνες χωρών και λαών για την αποτίναξη της εθνικής σκλαβιάς, της ταξικής υποδούλωσης και εκμετάλλευσης. Ωστόσο δεν έλειψαν οι παραμορφώσεις και αλλοιώσεις αφετηριακών ιδεών, όπως επίσης οι διώξεις, επιθέσεις και απαγορεύσεις από αντιδραστικές δυνάμεις και ρεύματα σκέψης …Η ανωτερότητά των επιστημονικών αναλύσεων του Μαρξ όπως και των συνεχιστών του, δικαιώνεται έναντι των άλλων ρευμάτων σκέψης ιδιαίτερα του νεοφιλελευθερισμού, στις σημερινές συνθήκες βαθιάς κρίσης του καπιταλιστικού κοινωνικο-οικονομικού συστήματος και δείχνει τις προϋποθέσεις προοδευτικής εξόδου από αυτήν, με όρους ανθρώπινης ανάπτυξης, πλήρους απασχόλησης, δίκαιης διανομής του πλούτου και του εισοδήματος, χειραφέτησης της μισθωτής εργασίας, ανάπτυξης ισότιμων και αμοιβαία επωφελών σχέσεων ανάμεσα στις χώρες και τους λαούς, έχοντας ως όραμα μια ανώτερη κοινωνία, τη σοσιαλιστική-κομμουνιστική, με οικολογική ισορροπία….
….Στην Ελλάδα οι μαρξιστικές ιδέες έχουν βαθιές ρίζες. Οι αγώνες του λαού μας για κοινωνική δικαιοσύνη, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική απελευθέρωση, έχουν συνδεθεί άρρηκτα με τη συμβολή φωτισμένων ανθρώπων του πνεύματος που εμπνέονταν από τις επαναστατικές ιδέες του Μαρξ. Ωστόσο η κυρίαρχη ιδεολογία συστηματικά προσπαθεί, ιδιαίτερα με τον έλεγχο των σύγχρονων media, να περιορίσει την εμβέλεια των μαρξιστικών ιδεών, να συκοφαντήσει, να διαστρεβλώσει και να αμβλύνει την ελκυστικότητα των μηνυμάτων του …Παρ’ ότι στη χώρα μας υπάρχουν σημαντικές επεξεργασίες μαρξιστών διανοουμένων, απουσιάζει η συστηματική ανταλλαγή απόψεων, η δημιουργία μόνιμου βήματος διαλόγου και πραγματοποίηση ερευνητικών εργασιών που θα δίνουν απαντήσεις σε κρίσιμα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, διευκολύνοντας ταυτόχρονα τον αγώνα του αριστερού κινήματος. Με βάση την πιο πάνω διαπίστωση προχωρήσαμε στη δημιουργία του «Μαρξιστικού Χώρου Μελέτης και Έρευνας» (ΜΑ.ΧΩ.Μ.Ε.)
….Η πρωτοβουλία μας δεν είναι ανταγωνιστική προς άλλες πρωτοβουλίες ή συλλογικότητες, που εντερνίζονται στον ένα ή άλλο βαθμό μαρξιστικές ή φιλομαρξιστικές ιδέες. Ωστόσο θεωρούμε αναγκαίο να ξαναπιάσουμε το νήμα της μαρξιστικής «αφήγησης», με στόχο να αναδείξουμε το ασύγκριτο βάθος της μαρξιστικής σκέψης που γίνεται ιδιαίτερα επίκαιρη στις σημερινές συνθήκες κρίσης ….Για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού ο «ΜΑ.ΧΩ.Μ.Ε.» θα πραγματοποιήσει διαλέξεις, ημερίδες, σεμινάρια, συνέδρια, «συμπόσια», θα συγκροτήσει ομάδες μελέτης κατά θέματα και τομείς έρευνας και θα επιδιώξει επαφές και κοινές πρωτοβουλίες με ανάλογες ενώσεις και επιστημονικούς φορείς εντός και εκτός της χώρας. Στο «Μαρξιστικό Χώρο Μελέτης και Έρευνας» έχουν θέση όλοι όσοι εμπνέονται από τις ιδέες των κλασικών του μαρξισμού και επιθυμούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη και στη διάδοση τους. Στο «Μαρξιστικό Χώρο» μπορούν να βρουν απάντηση σε επίκαιρα ερωτήματα και δημιουργικές αναζητήσεις νέοι επιστήμονες και γενικά η νέα γενιά, που αποζητούν ελπιδοφόρους ορίζοντες και οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και την ελληνική κοινωνία».
Η Ιδρυτική Γενική Συνέλευση της «πρωτοβουλίας» εξέλεξε 25μελές Διοικητικό Συμβούλιο και 7μελές Προεδρείο, ενώ προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων στο κέντρο και στην περιφέρεια. Τα μέλη του Δ.Σ. και του Προεδρείου του νέου φορέα, κατά αλφαβητική σειρά είναι τα εξής:
Αναστασάκης Ανδρέας, καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης, Αντωνίου Βαγγέλης, οικονομολόγος-ελεύθερος επαγγελματίας, Γεωργακάκης Νίκος, στατιστικολόγος-ερευνητής, Δερμενάκης Παύλος οικονομολόγος-ερευνητής, Δημουλάς Κώστας λέκτορας Παντείου, Δουλφής Γιάννης οικονομολόγος-στελ.επιχ/σεων, Θεωνάς Γιάννης οικονομολόγος πρ.ευρωβουλευτής, Κωστόπουλος Τρύφωνας αν.καθηγητής Παντείου, Λαμπρόπουλος Βασίλης πρ.καθηγ.ΤΕΙ Αιγάλεω, Λαπαβίτσας Κώστας καθηγητής SOAS-παν/μίου Λονδίνου, Μακαρώνας Κυριάκος διδάκτωρ νομικών επιστημών, Μαλάμης Γρηγόρης οικονομολόγος-ερευνητής, Μπούργκος Μιχάλης διδάκτωρ-περιβαλλοντολόγος, Νικολόπουλος Ηλίας, καθηγητής ΤΕΙ Χαλκίδας, Παπαδόπουλος Θόδωρος οικονομολόγος-μεταπτυχιακός σπουδαστής, Παπανικολάου Ελένη φιλόλογος, Παπαπέτρου Γιώργος, οικονομολόγος, Πιλάλης Χρίστος εκπαιδευτικός-M.Se, Πριμικίρης Βασίλης γιατρός, Ρουμανέα Μάγδα, επισκ.καθηγήτρια φιλοσοφίας παν/μίου Σόφιας, Σηφάκη Κατερίνα, καθηγήτρια παν/μίου Γκρενόμπλ Γαλλίας, Τόλιος Γιάννης, διδάκτωρ οικονομικών επιστημών, Φούσκας Βασίλης διεθνολόγος, καθηγ.παν/μιου Richmond Λονδίνου, Φωτόπουλος Τάσος, οικονομολόγος-ερευνητής, Χήτας Λάμπρος, μηχανικός.
Όσον αφορά τα μέλη της «Διοικούσας Επιτροπής» (Προεδρείο) κατά αλφαβητική σειρά είναι τα εξής: Δημουλάς Κώστας αντιπρόεδρος, Θεωνάς Γιάννης γεν.γραμματέας, Κωστόπουλος Τρύφωνας, αναπλ.πρόεδρος, Λαπαβίτσας Κώστας, αντιπρόεδρος, Μακαρώνας Κυριάκος, αναπλ.γεν.γραμματέας, Τόλιος Γιάννης, πρόεδρος.
Αθήνα, 21.2.13

Advertisements
Κατηγορίες:Uncategorized
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: