Αρχική > Uncategorized > Νέοι επικοινωνιακοί μύθοι κυβέρνησης

Νέοι επικοινωνιακοί μύθοι κυβέρνησης

Αύγουστος 27, 2014 Σχολιάστε Go to comments

Γιάννης Τόλιος, διδάκτωρ οικονομικών, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα που έχουν σωρεύσει οι πολιτικές Μνημονίου, η κυβερνώσα ελίτ επιχειρεί να τα εξωραΐσει και συγκαλύψει με τη βοήθεια του «μιντιακού» κατεστημένου, καλλιεργώντας διάφορα στερεότυπα («success story», «κοινωνικό πλεόνασμα», «περνάμε στην ανάπτυξη» κά). Τελευταία κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή για ΕΝΦΙΑ, πώληση ΔΕΗ, ρυθμίσεις ασφαλιστικού, θάψιμο λίστας Λαγκάρντ, νέες παροχές σε τραπεζίτες, μεγαλοεργολάβους, εφοπλιστές και «βαρόνους των Media», επιχειρεί καλλιέργεια νέων μύθων για εγκλωβισμό και έλεγχο συνειδήσεων. Θα περιοριστούμε σε μερικούς από τους νέους μύθους που προβάλλονται στην τρέχουσα περίοδο.
1. Το Μνημόνιο τελείωσε !
Από επιλογή «σωτηρίας» της χώρας τα πρώτα χρόνια τώρα «απεταξάμειν το σατανά» ….Ωστόσο μόνο στα λόγια. Το Μνημόνιο δεν λήγει με την τελευταία δόσης της τρόϊκας (από ΕΕ 2014, ενώ από ΔΝΤ 2015), αλλά διατηρείται με μορφή αυστηρής επιτήρησης ως το 2047 (!), έτος εξόφλησης της τελευταίας δόσης των δανείων, καθώς με τους δεκάδες «εφαρμοστικούς νόμους» συντριβής των εργασιακών σχέσεων, διάλυσης κοινωνικού κράτους, ιδιωτικοποίησης δημόσιας περιουσίας και οργανισμών κοινής ωφέλειας και πολλών νομοθετημάτων κατά παραβίαση του Συντάγματος (Μνημόνιο, δανειακές συμβάσεις, κά). Επί πλέον η ενίσχυση της αντιλαϊκής δομής της ευρωζώνης λειτουργεί ως μηχανισμός παραγωγής νέων μέτρων σε βάρος των λαών, ενώ τα χρηματοδοτικά και δημοσιονομικά κενά 2015-16 οδηγούν την Ελλάδα σε νέο Μνημόνιο. Άρα το Μνημόνιο πέθανε …ζήτω το νέο Μνημόνιο. Η κατάργηση του και συνακόλουθων δεσμεύσεων είναι όρος επιβίωσης της ελληνικής κοινωνίας και αποτελεί το πρώτο μέτρο που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση.
2. Ο ΕΝΦΙΑ διορθώνεται και έρχονται φοροαπαλλαγές
Η μαζική αγανάκτηση από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, επιχειρείται να εκτονωθεί με υποσχέσεις «διορθώσεων» και χορήγηση τάχα φοροαπαλλαγών (ΦΠΑ, πετρέλαιο θέρμανσης, αφορολόγητο κά). Ωστόσο τα λάθη του ΕΝΦΙΑ δεν είναι μπέρδεμα αντικειμενικών αξιών στους 4.000 οικισμούς, αλλά στην ίδια τη φορολογική πολιτική που δημεύει ουσιαστικά τη μικρομεσαία ιδιοκτησία. Επίσης από αρχές 2015 θα ξεκινήσουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια. Και μόνο το γεγονός ότι ο Φ.Α.Π. το 2009 είχε έσοδα 480 εκατ., ενώ ο ΕΝΦΙΑ θα αποφέρει 3 δις (αύξηση έξι φορές) σημαίνει ότι ο φόρος δεν πέρνει βελτίωση αλλά μόνο κατάργηση.! Ασφαλώς στην ακίνητη περιουσία πρέπει να υπάρχει φορολογία με καθορισμό αφορολόγητου ορίου (τουλάχιστον 200.000), προοδευτικούς συντελεστές, κτηματολόγιο, περιουσιολόγιο, κά. Ταυτόχρονα πρέπει να γίνει ριζοσπατική φορολογική μεταρρύθμιση με μείωση φορολογίας μισθών και συντάξεων, αφορολόγητο 12.000 €, μείωση έμμεσων φόρων, αύξηση φορολογίας ευπόρων στρωμάτων, πάταξη φοροδιαφυγής-φοροκλοπής, κατάργηση φορολογικών προνομίων της οικονομικής ελίτ και «μιντικακής» διαπλοκής κά.
3. «Συμμαχική αλληλεγγύη» όχι «αλλά καρτ» σχέση με ΕΕ
Το εμπάργκο ΗΠΑ-ΕΕ κατά της Ρωσίας (χάριν των ακροδεξιών της Ουκρανίας) και το εμπάργκο αντίστοιχα της Ρωσίας σε εισαγωγές αγροτικών προϊόντων κυρίως από ΕΕ, έφερε σε δεινή θέση τους έλληνες παραγωγούς ροδακίνων και άλλων προϊόντων. Οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις για στήριξη από ΕΕ και την κυβέρνηση ήταν η απάντηση κυβερνητικών στελεχών. Ωστόσο η απόφαση της ΕΕ να στηρίξει με 125 εκατ. μόνο τα προϊόντα βορείων χωρών εξαιρώντας τα ροδάκινα, ήταν «ψυχρολουσία» τόσο για τους 25.000 παραγωγούς όσο και την κυβέρνηση. Στο ερώτημα γιατί η Ελλάδα συναίνεσε στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η κυβέρνηση δια της κας Βούλτεψη απάντησε ότι δεν θα αλλάξουμε την εξωτερική μας πολιτική για κάποιους τόνους ροδάκινα, ούτε πρέπει να αρνηθούμε τη «συμμαχική αλληλεγγύη». Αν αυτή η στάση δεν είναι εθελοδουλεία με απάρνηση εθνικής κυριαρχίας και λαϊκών συμφερόντων, τότε τι είναι; Δυστυχώς δεν πρόκειται για εξαίρεση αλλά για κανόνα. Να θυμίσουμε τον αγωγό «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη» που υπέγραψε ο Κώστας Καραμανλής και ακύρωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, την ολιγωρία για συμμετοχή στον αγωγό «South Stream», τη συναίνεση στο «εμπάργκο» της ΕΕ στις εισαγωγές πετρελαίου από Ιράν παρ’ ότι ήταν φθηνότερο και με πίστωση, κά. Οι διεθνείς οικονομικές σχέσεις της χώρας δεν έχουν μέλλον με την παθητική στάση και εξ’ υπολοίπου προσαρμογή στις γαιωπολιτικές στρατηγικές των κυρίαρχων ελίτ Ουάσιγκτον, Βρυξελών, Βερολίνου. Αντίθετα η μόνη επωφελής και αξιοπρεπής θέση είναι η ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, ισότιμης συνεργασίας και αμοιβαίου οφέλους με όλες τις χώρες. Αυτό και μόνο αρκεί για την αναγκαιότητα απομάκρυνσης της κυβέρνησης το συντομότερο δυνατό από την εξουσία.
4. Συσπείρωση «δεξιάς πολυκατοικίας» για αποκλεισμό ΣΥΡΙΖΑ
Παρά τις καταστροφικές συνέπειες του Μνημονίου, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατηθεί στην εξουσία επιδιώκοντας συσπείρωση της «δεξιάς πολυκατοικίας» καθώς εξασφάλιση 181 βουλευτών για εκλογή προέδρου δημοκρατίας, με σημαία τον «κίνδυνο» ερχομού του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Το γαρ της θλίψης… οδηγεί στην παραφροσύνη.! Πρώτον, διότι ενισχύει την αναξιοπιστία της με την προσπάθεια συνάθροισης «κάθε καρυδιάς καρύδι», δεύτερον, διότι αποσιωπά επίσημες θέσεις πολιτικών φορέων και προσώπων που είναι κατά των μνημονιακών πολιτικών, τρίτον, επιχειρεί να κρύψει τη συνέχιση της ίδιας καταστροφικής πολιτικής και τέταρτον, διότι κινδυνολογεί για την αριστερή διακυβέρνηση, τη μόνη ελπιδοφόρα προοπτική εξόδου από την κρίση. Ωστόσο οι σχεδιασμοί της θα μείνουν στα χαρτιά. Οι εργαζόμενοι και ο ελληνικός λαός δεν είναι διατεθειμένοι να τους ανεχτεί άλλο. Το «θερμό» φθινόπωρο που έρχεται θα είναι η απαρχή του τέλους της «βασιλείας» τους.

Δημοσιεύτηκε στην «Αυγή της Κυριακής», 24.8.14

Advertisements
Κατηγορίες:Uncategorized
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: