Αρχική > Uncategorized > Νέες δεσμεύσεις, νέοι όροι στο τραπέζι!

Νέες δεσμεύσεις, νέοι όροι στο τραπέζι!

Ιανουαρίου 21, 2015 Σχολιάστε Go to comments

Του Γιάννη Τόλιου , υποψήφιου βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθήνας

Τις τελευταίες μέρες, παρατηρούμε «ένα προς ένα», τα κέντρα του ευρωπαϊκού κατεστημένου να αλλάζουν ρότα. Ένα προς ένα, τα μιντιακά, οικονομικά, πολιτικά και ερευνητικά κέντρα, ακούνε τον ΣΥΡΙΖΑ που επιδιώκει να βάλει για πρώτη φορά τα συμφέροντα του ελληνικού λαού στο τραπέζι.
Όλα αυτά που οι Παπανδρέου, Παπαδήμος, Σαμαράς και Βενιζέλος παρουσίαζαν στον ελληνικό λαό ως «κάστρα» τα οποία δεν μπορούν να «εκπορθήσουν» με τίποτα, παρά τις τάχα φιλότιμες προσπάθειες τους, μετατρέπονται σε ακροατές και συνομιλητές της πρότασης μας για ριζοσπαστική διέξοδο από την κρίση.
Και ξαφνικά, οι ίδιοι οι ως τώρα κυβερνώντες που παρουσίαζαν εαυτόν ως «ιεραπόστολους» του ευρώ (άρα και δήθεν διασώστες του «ευρωπαϊκού οράματος») μπαίνουν στο περιθώριο. Η άφιξη του Ισπανού πρωθυπουργού Ραχόι, ως δείγμα αλληλεγγύης προς τον μνημονιακό Σαμαρά, μάλλον έδειξε με τον πιο καταφατικό τρόπο ποιες δυνάμεις δύουν και ποιες ανατέλλουν.
Άραγε, οι Ραχόι και Σαμαράς τι να συζήτησαν;
• Ποια χώρα έχει τη μεγαλύτερη φτώχεια στην ΕΕ; Στην Ελλάδα το 35,7% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας (πρώτη), ενώ στην Ισπανία το 27,3% (έβδομη).
• Ποια χώρα έχει τη μεγαλύτερη ανεργία στην ΕΕ; Η απάντηση είναι η Ελλάδα με 25,7%, με δεύτερη την Ισπανία με 23,9%.
• Ποια χώρα έχει τη μεγαλύτερη ανεργία στις γυναίκες στην ΕΕ; Η απάντηση είναι η Ελλάδα με περίπου 30%, με δεύτερη την Ισπανία με περίπου 25%.
• Ποια χώρα έχει τη μεγαλύτερη ανεργία στους νέους στην ΕΕ; Η απάντηση είναι η Ισπανία με 53,5%, με δεύτερη την Ελλάδα με 49,8%.
• Ποια χώρα έχει τη μεγαλύτερη παιδική φτώχεια στον «ανεπτυγμένο κόσμο»; Η απάντηση είναι πρώτη η Ελλάδα με 40,5% και τρίτη η Ισπανία με 36,3%.
Και αυτά τα στοιχεία τα αναφέρουν, όχι κάποιοι… ΣΥΡΙΖΑίοι, αλλά βαθιά συστημικοί οργανισμοί όπως η Κομισιόν και η UNICEF!
Ίσως, από την άλλη, να συζήτησαν πως η ριζοσπαστική Αριστερά των κινημάτων ανεβαίνει: ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ανάσα από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και το «Podemos» στην Ισπανία έχει παγιωθεί δημοσκοπικά ως η πρώτη δύναμη.
Δύο από τους βασικούς στόχους της «Ευρώπης 2020» (της δεκαετούς στρατηγικής ανάπτυξης της ΕΕ) είναι η αύξηση της «απασχόλησης» στο 75% πανευρωπαϊκά και η μείωση των εγχώριων πληθυσμών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στο 25%. Είναι όμως φανερό, όχι ότι αυτοί οι στόχοι είναι άτοποι και άστοχοι, αλλά ότι οι λαοί του Νότου βρίσκονται διαρκώς σε δημοσιονομική «χημειοθεραπεία» μέχρι να εξαντληθούν – ακόμα και βιολογικά – από την υποκρισία των «εγκεφάλων» των Βρυξελλών.
Ποιοι λοιπόν είναι οι «περιθωριακοί»; Μήπως οι δυνάμεις που θέτουν ριζοσπαστικά διακυβεύματα, όπως διαγραφή μεγαλύτερου μέρους του χρέους, παραγωγική ανασυγκρότηση και μείωση ανεργίας κά, ως αναγκαίο πλαίσιο συζήτησης, παρά τους εις βάρος τους συσχετισμούς;
Ή μήπως οι δυνάμεις που χάρισαν δεκάδες δισεκατομμύρια δημόσιου χρήματος στις τράπεζες, που βύθισαν τις χώρες τους μέσα στη μιζέρια της λιτότητας και της ύφεσης, που υλοποιούν αποφάσεις που λαμβάνονται αλλού, που εμμένουν δογματικά στη γραμμή «μνημόνιο ή τίποτα»;
Εμείς λοιπόν απαντούμε «με τίποτα μνημόνιο»!
Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις: δεν «συριζοποιήθηκε» – ας μου επιτραπεί η έκφραση – ξαφνικά η ΕΕ. Όμως, βρίσκονται ολοένα και περισσότεροι που προσγειώνονται στην πραγματικότητα της επόμενης – μετά τις 25 Γενάρη – μέρας. Την πραγματικότητα που λέει ότι επιτέλους θα συζητηθεί σε όλη την Ευρώπη «τι είναι προτεραιότητα και τι δεν είναι». Από την αρχή!
Απέναντι λοιπόν στα θλιβερά «επιτεύγματα» της πολιτικής των μνημονίων και της λιτότητας, η Αριστερά προτάσσει την ελπίδα και αναγνωρίζει ηθικές και πολιτικές δεσμεύσεις πρωτίστως απέναντι στο λαό.
Όσο για τις «εποικοδομητικές δεσμεύσεις» του κ. Ραχόι… ε, θα έρθει η ώρα της κάλπης και για αυτόν!

Advertisements
Κατηγορίες:Uncategorized
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: