Αρχική > Uncategorized > Η αδειοδότηση βιομηχανικών επιχειρήσεων

Η αδειοδότηση βιομηχανικών επιχειρήσεων

Αύγουστος 24, 2015 Σχολιάστε Go to comments

Δήλωση του Γιάννη Τόλιου, Γ.Γ.Βιομηχανίας του ΥΠΑΠΕΝ, στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική»
Ερώτηση. «Οι άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας των μεταποιητικών επιχειρήσεων, διέπονται από το νόμο 3982/2011. Ο εν λόγω νόμος ορίζει μια σειρά διαδικασιών για την εγκατάσταση και λειτουργία τους. Εσείς προτίθεστε να προχωρήσετε σε μια απλοποίηση των διαδικασιών ή το αντίστροφο; Γενικά ποιες είναι οι βασικές σας θέσεις για την αδειοδότηση και τη λειτουργία των μεταποιητικών επιχειρήσεων»;
Απάντηση. «Την τελευταία δεκαετία έγιναν ορισμένες αλλαγές του καθεστώτος αδειοδότησης με στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και απλούστευση της σχετικής διαδικασίας. Ειδικότερα με το Ν.3282/2011 που τροποποίησε το Ν.3325/2005, έγινε εισαγωγή της Υπεύθυνης Δήλωσης αντί της άδειας που κάλυψε την απαίτηση άνω των ¾ του συνόλου των μεταποιητικών επιχειρήσεων. Το εν λόγω μοντέλο αδειοδότησης που αφορά εργαστήρια και μονάδες χαμηλής όχλησης, είναι ένα ελεγχόμενο «ex-post» (εκ των υστέρων) σύστημα, το οποίο προβλέπει επιθεώρηση μετά την αδειοδότηση και έναρξη λειτουργίας αφού: α) έχει προηγηθεί η κατάθεση των προβλεπόμενων δικαιολογητικών και β) στις μονάδες χαμηλής όχλησης έχει προηγηθεί έκδοση άδειας εγκατάστασης και διενέργεια επιθεώρησης εντός 15 ημερών. Επίσης η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αντικαταστάθηκε από «Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις», ενώ έγινε σύσταση πανελλαδικού Μητρώου Πιστοποιημένων Επιθεωρητών για διενέργεια τακτικών και έκτακτων επιθεωρήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής της επιχείρησης και η υποχρέωση των Αδειοδοτικών Αρχών για χρήση Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος στην υποδοχή και επεξεργασία των αιτήσεων.
Σε μια προσπάθεια περαιτέρω απλούστευσης της σχετικής διαδικασίας σε όλο το φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων και όχι μόνο των μεταποιητικών επιχειρήσεων, εκδόθηκε ο Ν.4262/2014 ο οποίος παρ’ ότι απλουστεύει περεταίρω τη διαδικασία αδειοδότησης για 103 κατηγορίες χαμηλής όχλησης επιχειρηματικές δραστηριότητες, εμπεριέχει ταυτόχρονα πολλές αντιφάσεις και κυριαρχείται από μια λογική γενίκευσης της «ex-poste» αντί της «ex-ante» (εκ των προτέρων) ελέγχου της άδειας λειτουργίας και εγκατάστασης ιδιαίτερα στις μέσης και υψηλής όχλησης δραστηριότητες.
Ωστόσο το καθεστώς αδειοδότησης πρέπει να έχει στο επίκεντρο την υγεία και ασφάλεια των εργαζόμενων και των περιοίκων, την προστασία του περιβάλλοντος και την αποτροπή υπερ-συγκέντρωσης βιομηχανικών και οικονομικών δραστηριοτήτων σε κορεσμένες περιοχές. Ένα από τα ακανθώδη προβλήματα της αδειοδότησης είναι η οριοθέτηση χρήσεων γης, καθώς και η δημιουργία οργανωμένων περιοχών εγκατάστασης (επιχειρηματικά πάρκα). Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες άλλων υπουργείων και τις Περιφέρειες, βρίσκεται σε διαδικασία επανεξέτασης του θεσμικού πλαισίου αδειοδοτήσεων με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών, την προστασία της δημόσιας υγείας, της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζόμενων και την προστασία του περιβάλλοντος».

 
(Μάιος 2015)

Advertisements
Κατηγορίες:Uncategorized
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: