Αρχική > Uncategorized > Παραγωγική ανασυγκρότηση Βιομηχανίας: Δέκα κρίσιμα ερωτήματα

Παραγωγική ανασυγκρότηση Βιομηχανίας: Δέκα κρίσιμα ερωτήματα

Αύγουστος 24, 2015 Σχολιάστε Go to comments

Γιάννης Τόλιος, Γ.Γ.Βιομηχανίας του ΥΠΑΠΕΝ

 
Το ζήτημα της βιομηχανικής πολιτικής, τίθεται εκ των πραγμάτων ως κομβικό στη διαδικασία οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας, τόσο σε τομεακό όσο και περιφερειακό επίπεδο. Ωστόσο χρειάζεται εξ αρχής να διευκρινίσουμε ορισμένα σημαντικά ερωτήματα.
Ποιος είναι ο βασικός στόχος της ανασυγκρότησης; Θεωρούμε ότι πρέπει να είναι η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας. Κατά συνέπεια τα όποια προγράμματα και σχέδια ανάπτυξης που δεν θέτουν στο επίκεντρο τη διάσταση της απασχόλησης είναι στην ουσία εκ των προτέρων αποτυχημένα.
Θα επικεντρώσουμε σε παραδοσιακούς ή νέους κλάδους; (σε δύοντες ή ανατέλλοντες;) Θεωρούμε ότι αφετηρία πρέπει να είναι οι κοινωνικές ανάγκες. Από αυτήν την άποψη η διατήρηση παραδοσιακών κλάδων με αναγκαίους εκσυγχρονισμούς, θα πρέπει να συνοδεύεται επίσης από τη δημιουργία νέων κλάδων στους τομείς νέων τεχνολογιών, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και οικοδομώντας με επιλεκτικές πολιτικές, νέα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
Ακούγεται ότι η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια πρέπει να είναι ο βασικός άξονας της αναπτυξιακής πολιτικής; Θεωρούμε ότι στο επίκεντρο εκτός από την απασχόληση πρέπει να βρίσκεται η παραγωγικότητα και ο συνυπολογισμός όλων των παραγόντων διαμόρφωσης της ανταγωνιστικότητας, πολύ περισσότερο που η ζωή έχει αποδειχθεί ότι το εργατικό κόστος δεν αποτελεί τον κρισιμότερο παράγοντα ενίσχυση της. Όσον αφορά την εξωστρέφεια, δεν έχει πάντα θετικό πρόσημο, αλλά μόνο στο βαθμό που συνδέεται με προϊόντα υψηλής προστιθεμένης αξίας και όχι απλά πρώτες ύλες, καθώς και την ανάπτυξη ισότιμων και αμοιβαία επωφελών διεθνών οικονομικών σχέσεων.
Οριζόντια ή κάθετα μέτρα βιομηχανικής πολιτικής; Η κυρίαρχη αντίληψη και πρακτική, ότι τα οριζόντια μέτρα εξασφαλίζουν ίσες συνθήκες ανταγωνισμού, υποτιμάει τη σημασία των στοχευμένων και επιλεκτικών πολιτικών οικοδόμησης ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων. Κατά συνέπεια τα συγκροτημένα κλαδικά προγράμματα εκσυγχρονισμού κλάδων ή βιώσιμων επιχειρήσεων, με σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο, παράλληλα με την προώθηση καινοτομιών και την παραγωγή προϊόντων νέας τεχνολογίας.
Αντίστοιχα τα προγράμματα χρηματοδότησης, στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ και ειδικότερα του ΕΠΝΑΝΕΚ, καθώς και οι εξειδικευμένες κλαδικές χρηματοδοτήσεις ΜΜΕ από το ΕΤΕΑΝ και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία (IfG, ΕΛΤΕΠ, πακέτο Γιούνγκερ), μπορούν να συμβάλλουν στη στήριξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών παραγωγικής ανασυγκρότησης. Ασφαλώς οι τράπεζες έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο, με την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων πολιτικής ρύθμισης των λεγόμενων «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.
Επίσης στην επεξεργασία του νέου αναπτυξιακού νόμου, θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη οι οριζόντιες μορφές στήριξη δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Χρειάζεται κατά συνέπεια η επανεξέταση ολόκληρου του πλέγματος κινήτρων (ενισχύσεων, ειδικών φορολογικών ρυθμίσεων κά), στο φως των αναγκών και προτεραιοτήτων της παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων με βάση τον ex-ante ή ex-post έλεγχο αποτροπής κινδύνων. Πρόκειται για κρίσιμο ερώτημα όπου στο όνομα της φιλελευθεροποίησης και ελαστικοποίησης των ελέγχων και καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, ενισχύονται τα φαινόμενα άναρχης και ανεξέλεγκτης ανάπτυξης με σοβαρές κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες. Ασφαλώς με βάση τη διαβάθμιση της χαμηλής, μεσαίας και υψηλής όχλησης, να υπάρχουν αντίστοιχα κριτήρια και βαθμός ελέγχου, συνδυάζοντας τόσο την «εκ των προτέρων» όσο και την «εκ των υστέρων» διάσταση.
Σταθερό φορολογικό περιβάλλον και χαμηλό ενεργειακό κόστος. Κανένας δεν μπορεί να είναι αντίθετος στην εφαρμογή της Συνταγματικής επιταγής «φορολογικά επιβάρυνση ανάλογα με το εισόδημα» και οι όποιες αποκλίσεις να εξυπηρετούν κοινωνικές, αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές αναγκαιότητες. Όσον αφορά το ενεργειακό κόστος είναι στοιχείο της ενεργειακής πολιτικής, ενώ η πρακτική επιδότησης του μόνο ως εξαίρεση και για περιορισμένο χρόνο μπορεί να δικαιολογηθεί.
Βιομηχανική ανάπτυξη και «επιχειρείν. Συχνά γίνεται ταύτιση της επιχειρηματικής οργάνωσης με τον ιδιωτικό τομέα. Ασφαλώς οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι ΜΜΕ με τον όγκο τους, έχουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία. Η δυσκολία αξιοποίησης των «οικονομιών κλίμακας» από τις δεύτερες μπορεί να ξεπεραστεί μέσα από δικτυώσεις και συνέργειες με δημιουργία (clusters). Ωστόσο πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος δημοσίων επιχειρήσεων σε κρίσιμους τομείς, καθώς και επιχειρήσεων «κοινωνικής-αλληλέγγυας» οικονομίας (συνεταιρισμοί κά), μπορούν να συμβάλουν σημαντικά τόσο στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας όσο και στη διαδικασία παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας.
Πως διανέμονται τα οφέλη παραγωγικής ανασυγκρότησης; Πρόκειται για κεφαλαιώδες ζήτημα οικονομικής ανάπτυξης αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για παραγωγική ανασυγκρότηση και να μη διασφαλίζονται θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζόμενων με καθορισμό αμοιβών που θα υπολογίζουν το ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας σε επίπεδο επιχείρησης και οικονομίας. Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει επίσης να υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος και εποπτεία της αγοράς για την καταπολέμηση των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού από καρτέλ και «συμφωνημένες πρακτικές».

Περιφερειακή διάσταση της βιομηχανικής πολιτικής
Δυνατότητες και δυσκολίες στην περιοχή Δυτικής Ελλάδας
Η περιφερειακή διάσταση είναι η άλλη όψη της σύγχρονης βιομηχανικής πολιτικής, η οποία προϋποθέτει την εφαρμογή του «περιφερειακού προγραμματισμού» και του «χωροταξικού σχεδιασμού».

(Μάρτιος 2015)

Advertisements
Κατηγορίες:Uncategorized
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: