Αρχική > Uncategorized > Εκδήλωση Θεματικής «Οικονομικής Πολιτικής» ΛΑΕ (11/12/2015) «Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, εναλλακτική λύση και κινηματικές δράσεις» Γιάννης Τόλιος, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑΕ

Εκδήλωση Θεματικής «Οικονομικής Πολιτικής» ΛΑΕ (11/12/2015) «Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, εναλλακτική λύση και κινηματικές δράσεις» Γιάννης Τόλιος, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑΕ

Ιανουαρίου 25, 2016 Σχολιάστε Go to comments

Αγαπητοί φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι

Εκ μέρους του «Πολιτικού Συμβουλίου» της «Λαϊκής Ενότητας» χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση, με επίκεντρο ένα κρίσιμο θέμα «Οικονομίας-Πολιτικής», που έχει ευρύτερες κοινωνικές προεκτάσεις. Μιλάμε για την «ανακεφαλαιποίηση» τραπεζών και τα «κόκκινα δάνεια»

Η σημερινή εκδήλωση είναι η απαρχή ανάλογων εκδηλώσεων που σχεδιάζει η ΛΑΕ στο Λεκανοπέδιο Αττικής και στις περιφέρειες της χώρας, διότι μαζί με το ασφαλιστικό αποτελούν την «αιχμή» των Μνημονιακών μέτρων που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την άμεση ή έμμεση στήριξη όλων των μνημονιακών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων), των κυρίαρχων media και πάνω από όλα του «κουαρτέτου» (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ-ΕΜΣ).

Επιτρέψτε μου κωδικοποιημένα 7 εισαγωγικά σημεία στο θέμα

Σημείο πρώτον. Η ανακεφαλαιοποίηση αποτελεί ένα «μνημονιακό έγκλημα» με σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που δεν είναι άμεσα ορατές στον καθημερινό πολίτη. Επιγραμματικά σημειώνω, δεδομένου ότι στη συνέχεια θα γίνουν εξειδικευμένες εισηγήσεις

Α) Το δημόσιο έχει ζημιά 40 δις €

Β) Τα ασφαλιστικά ταμεία ζημιά 2 δις

Γ) Οι χιλιάδες μικρομέτοχοι εξαέρωση αποταμιεύσεων

Δ) Μείωση θέσεων εργασίας στις τράπεζες και αύξηση ανεργίας

Ε) Έλεγχος τραπεζών από ξένα επιθετικά funds

ΣΤ) Αρπαγή ακινήτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων με κόκκινα δάνεια

Υπάρχουν κατά συνέπεια τεράστιες πολιτικές και ποινικές ευθύνες, που ξεκινούν από τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τους υπουργούς οικονομικών και οικονομίας, διοικητές Τράπεζας Ελλάδος, ΤΧΣ, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και Χρηματιστηρίου. Δεν μπορούμε να μιλάμε για καταπολέμηση σκανδάλων και κακοδιαχείρισης και τέτοιες επιλογές σε βάρος του δημοσίου να μένουν στο απυρόβλητο.

Σημείο δεύτερον. Το τραπεζικό σύστημα με πυρήνα τις 4 συστημικές τράπεζες, εκτός από τον ιδιοκτησιακό έλεγχο των ξένων, η πιστωτική πολιτική, από τις αρχές του 2016 περνάει υπό τον έλεγχο της λεγόμενης «Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ενοποίησης» και της ΕΚΤ, με τους εξειδικευμένους φορείς: α) τον «Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας» (SSM), β) τον «Ενιαίο Μηχανισμό Εκκαθάρισης» (SRM), γ) την Οδηγία για την «Αναδιάρθρωση και Εκκαθάριση Τραπεζών» (BRRD) και δ) τις Οδηγίες για τα «Συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων» (DGS). Όλα αυτά με στόχο την ενοποίηση της τραπεζικής και χρηματοπιστωτικής αγοράς της Ευρωζώνης, σε όφελος του χρηματιστικού κεφαλαίου.

Έτσι μετά την απώλεια εθνικού ελέγχου της συναλλαγματικής πολιτικής (αντί εθνικό νόμισμα, ευρώ), έχουμε τον πλήρη σχεδόν έλεγχο της πιστωτικής πολιτικής από υπερεθνικά κέντρα, με ότι αυτό συνεπάγεται από πλευράς χρηματοδότησης της οικονομίας και των επιλογών αναπτυξιακής πολιτικής. Μιλάμε βέβαια για τις 4 συστημικές τράπεζες, οι οποίες ωστόσο ελέγχουν το 96% της τραπεζικής αγοράς.

Σημείο τρίτον. Η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας έμμεσα τη σημαίνει αυτή η εξέλιξη, μιλάει για «παράλληλο τραπεζικό σύστημα» που θα έχει ως πυρήνα την Τράπεζα Αττικής και τις συνεταιριστικές τράπεζες, καθώς και τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας με πυρήνα το Τ.Π.& Δανείων με το ΕΤΕΑΝ. Πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για «λιλιπούτεια» πιστωτικά ιδρύματα με λίγα συγκριτικά κεφάλαια, ο ρόλος τους στην καλύτερη περίπτωση θα είναι πολύ μικρός στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Όμως κι εδώ υπάρχουν εξελίξεις που προμηνύουν ένα μίνι σκάνδαλο ανακεφαλαιοποίησης με χαμένους και πάλι το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ειδικότερα:

Η Τράπεζα Αττικής σε προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση, το ΤΣΕΜΕΔΕ ως βασικό μέτοχος, είχε βάλει 486 εκατ. ενώ η σημερινή αξία των μετοχών του είναι μόλις 10 εκατ. και ζητείται νέα ενίσχυση 350 εκατ. για διατήρηση του ποσοστού. Όπως όμως πάει το ΤΣΕΜΕΔΕ στο τέλος δεν θα έχει να δώσει συντάξεις στους μηχανικούς. Υπάρχουν σενάρια για συμμετοχή ξένων αλλά με τον έλεγχο της Αττικής.

Από την άλλη το Τ.Π.& Δανείων καλείται να δώσει ενίσχυση για διατήρηση του μικρού ποσοστού που είχε (περίπου 1%), ενώ παλαιότερα είχε γύρω 20% (περίπου 100 εκατ.) αλλά εξαερώθηκε.! Κάτι ανάλογο σχεδιάζεται για στις συνεταιριστικές τράπεζες με στήριξη από Τ.Π.& Δανείων (περίπου 3,5 εκατ.). Όλα αυτά αποκαλύπτουν τα δραματικά αδιέξοδα μιας πολιτικής που λειτουργεί σε βάρος του δημοσίου και της ελληνικής κοινωνίας.

Σημείο τέταρτον. Η εναλλακτική λύση που προτείνει η «Λαϊκή Ενότητα» δικαιώνεται από την πορεία των γεγονότων. Μιλάμε για δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών και ανάκτηση του ελέγχου της πιστωτικής και συναλλαγματικής πολιτικής. Αυτό τα δύο στοιχεία συνδέονται διαλεκτικά μεταξύ τους και έχουν τα εξής πλεονεκτήματα.

Πρώτον, εξασφάλιση από την Κεντρική Τράπεζα αναγκαίας ρευστότητας στις τράπεζες για χρηματοδότηση της οικονομίας με αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια.

Δεύτερον, δυνατότητα δανεισμού του δημοσίου με χαμηλό επιτόκιο από την Κεντρική Τράπεζα για την κάλυψη αναπτυξιακών και έκτακτων αναγκών.

Τρίτον, διασφάλιση καταθέσεων και ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» (νοικοκυριών και επιχειρήσεων) με λογική «Σεισάχθειας». Όλα αυτά αυτά προϋποθέτουν μετάβαση στο εθνικό νόμισμα και αποδέσμευση από την ευρωζώνη.

Σημείο πέμπτον. Η ανάκτηση της συναλλαγματικής και πιστωτικής πολιτικής, καθώς και της δημοσιονομικής, αποτελούν κρίσιμα στοιχεία της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας. Όσο η κυρίαρχη πολιτική έχει ως άξονα την παραμονή «πάση θυσία» στην ευρωζώνη, δεν υπάρχουν ουσιαστικά περιθώρια για αριστερή πολιτική, ενώ γίνεται προβληματική ακόμα και η ίδια η κρατική συγκρότηση, της χώρας. Η Ελλάδα σταδιακά από «κυρίαρχη χώρα» μετατρέπεται σε έναν «οικονομικό χώρο» ….όπου όπως λέει κι ο ποιητής Αλκαίος … «Αττική φαιό νταμάρι… όπου ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι»…

Σημείο έκτον. Η ανάκτηση των βασικών μοχλών οικονομικής πολιτικής, αποτελεί προϋπόθεση εξασφάλισης μιας βιώσιμης πορείας εξόδου από την κρίση, με συνακόλουθα στοιχεία τη βαθιά διαγραφή του χρέους, την κατάργηση της λιτότητας, την ανασυγκρότηση της οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας, την αναδιανομή του εισοδήματος, την πολιτιστική αναγέννησης, το λαϊκό έλεγχο, τις ριζοσπαστικές αλλαγές στο κράτος, την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, κά.

Σημείο έβδομο. Όλα αυτά προϋποθέτουν την ανάπτυξη ενός ισχυρού κινήματος αντίστασης και ανατροπής των Μνημονιακών μέτρων. Όσο κι αν φαίνεται δύσκολο, ιδιαίτερα μετά τη διάψευση των προσδοκιών από το ΣΥΡΙΖΑ, «η ζωή είναι λεχώνα που …γεννάει ελπίδες», αλλά και μεγάλες δυνατότητες, με τη δραστήρια συμμετοχή των υποκειμένων της ιστορίας …κάθε ξεχωριστού εργαζόμενου και πολίτη, που θίγεται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αλλά και με εκείνες τις συλλογικότητες που παίζουν ρόλο οχήματος ανατροπής αλλά και μετάβαση σε ένα καλύτερο μέλλον.

Η «Λαϊκή Ενότητα» με επίγνωση των δυνατοτήτων της θα κάνει ότι μπορεί για αυτήν την προοπτική.

                                                                       

Advertisements
Κατηγορίες:Uncategorized
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: