Αρχική > Uncategorized > ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΔΟΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙ 5 ΝΕΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ

ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΔΟΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙ 5 ΝΕΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ

Ιανουαρίου 25, 2016 Σχολιάστε Go to comments

 

ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΜΕΤΕΡΝΙΧ… ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Αυτές τις ημέρες (7, 8, και 11 Γενάρη), γίνονται συνεδριάσεις του δικαστικού συμβουλίου εφετών, για να αποφασιστεί αν θα εκδοθούν στην Ιταλία οι 5 νέοι από την Ελλάδα που πήραν μέρος σε διαμαρτυρία την Πρωτομαγιά 2015 στο Μιλάνο Ιταλίας. Στην υπεράσπιση των 5 νέων κατέθεσαν χθες (7/1/16) πολλοί μάρτυρες υπεράσπισης, μεταξύ των οποίων, ο δήμαρχος Αγ. Παρασκευής Γιάν. Σταθόπουλος, ο Νικ. Χουντής, ευρωβουλευτής ΛΑ.Ε, ο Αλ. Αλαβάνος, πρώην ευρωβουλευτής, ο Γιάν. Τόλιος, οικονομολόγος και πρώην Γ.Γ.Βιομηχανίας, ο Δημ. Σαραφιανός, δικηγόρος, κά.

Για την ιστορία θυμίζουμε, ότι την επόμενη ημέρα της πρωτομαγιάς 2015, σε μια καφετέρια του Μιλάνου Ιταλίας, η αστυνομία συλλαμβάνει πολλούς νέους, κυρίως φοιτητές, μεταξύ άλλων και 5 Έλληνες από την Αγ. Παρασκευή. Τους παίρνουν DNA και αποτυπώματα και τους αφήνουν ελεύθερους χωρίς καμιά κατηγορία.

Έξι μήνες μετά, οι ιταλικές αρχές βγάζουν «ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης» και ζητούν την έκδοση των 5 φοιτητών από την Ελλάδα για να περάσουν από ανακρίσεις και δίκη, αφού πρώτα προφυλακιστούν στην Ιταλία. Η μόνη κατηγορία είναι ότι «εθεάθησαν» να βρίσκονται μέσα στο πλήθος που συμμετείχε στα επεισόδια της πρωτομαγιάτικης απεργίας. Στις 12 Νοέμβρη, η ελληνική αστυνομία εισβάλλει στα σπίτια των 5 νέων στην Ελλάδα και τους προσάγει στη ΓΑΔΑ όπου κρατούνται ένα 24ωρο και αφήνονται ελεύθεροι με την υποχρέωση να δίνουν παρόν δύο φορές τη βδομάδα.

Το γεγονός θυμίζει περίοδο Μέτερνιχ, όταν μετά την ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλό, σε όλη την Ευρώπη είχε απλωθεί η αντιδραστική πολιτική της «ιερά συμμαχίας» με την απαγόρευση και δίωξη κάθε φιλελεύθερης και δημοκρατικής φωνής.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι χωρίς συγκεκριμένο κατηγορητήριο, απαιτείται η έκδοση των 5 νέων να ανακριθούν και δικαστούν, αφού παραμείνουν προφυλακισμένοι για …απροσδιόριστο διάστημα ως τη δίκη. Πέρα από τα οικονομικά βάρη για τις οικογένειες για την εξασφάλιση νομικής στήριξης στην Ιταλία είναι και το απαράδεκτο της απαίτησης. Για πρώτη φορά ενεργοποιείται το «ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης» από την Ιταλία και επιχειρείται να ταυτιστεί η πολιτική διαμαρτυρία με πράξεις του «κοινού ποινικού δικαίου». Είναι προφανής η προσπάθεια ποινικοποίησης γενικά της «πολιτικής διαμαρτυρίας» και η συμμετοχή διαδηλωτών και από άλλες χώρες. Από την άλλη η ελληνική δικαιοσύνη υποβαθμίζεται και εμφανίζεται ως μη αξιόπιστη να διερευνήσει και να αποδώσει δικαιοσύνη από την πιθανή ύπαρξη «αξιόποινων» πράξεων των 5 διαδηλωτών.

Μάλιστα λαμβάνοντας υπ’ όψη το αυστηρό νομικό καθεστώς της Ιταλίας, σε σχέση με την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της «πολιτικής παραβατικότητας», καθώς και το κλίμα «τρομοϋστερίας» που έχει καλλιεργηθεί τελευταία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με αφορμή τις τρομοκρατικές πράξεις, υπάρχει άμεσος κίνδυνος, η έκδοση των 5 νέων να γίνει το «παράδειγμα» πάταξης των κάθε είδους «ταραξιών» και να γίνουν τα εξιλαστήρια θύματα στην προσπάθεια ….καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ενδεχόμενη έκδοση των 5 νέων αποκτά εξ αντικειμένου πολιτικό χαρακτήρα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να «νίπτει τας χείρας» της και να τηρεί πειθήνια κάθε «ευρωπαϊκό ένταλμα», όταν θεμελιώδεις διατάξεις του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου ρίχνονται στην «πυρά» από τις κυρίαρχες ελίτ Βρυξελλών και Βερολίνου. Πάνω απ’ όλα θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της το μεγάλο κύμα συμπαράστασης Ελλήνων πολιτών, καθώς κοινωνικών και επιστημονικών φορέων και να αποτρέψει την παράδοση των 5 νέων στις ιταλικές αρχές, να παραπέμψει το θέμα στην ελληνική δικαιοσύνη, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα των 5 νέων μέχρι την οριστική διαλεύκανση του θέματος.

Γ. ΜΠΕΖΑΣ

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

 

Advertisements
Κατηγορίες:Uncategorized
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: