Αρχική > Uncategorized > Υπάρχει λύση στο Προσφυγικό… Και μέχρι τότε τι γίνεται;

Υπάρχει λύση στο Προσφυγικό… Και μέχρι τότε τι γίνεται;

Απρίλιος 15, 2016 Σχολιάστε Go to comments
                                                             δημοσιεύθηκε στις 20-3-2016  στην εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»
Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΛΙΟΥ διδάκτορα Οικονομικών, υπεύθυνου οικονομικής πολιτικής της Γραμματείας της Λαϊκής Ενότητας
Το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό αποτελεί σύνθετο πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και διεθνές ζήτημα. Η ανθρωπιστική αλληλεγγύη στους πρόσφυγες είναι ηθική αλλά και διεθνής υποχρέωση που απορρέει από το διεθνές δίκαιο.
Ταυτόχρονα πρέπει να απορριφθεί κάθε ξενοφοβική και ρατσιστική αντιμετώπιση -με ακραία περίπτωση τη φασιστική Χρυσή Αυγή- που τείνει να μετατρέψει τις συνέπειες των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε εμφύλιο στο εσωτερικό του κόσμου της εργασίας και των λαών. Δυστυχώς το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό αντιμετωπίστηκε από τις κυρίαρχες ελίτ της ΕΕ σχεδόν αποκλειστικά με τη συνταγή της καταστολής, των περιορισμών, των διωγμών σε βάρος απελπισμένων. Ωστόσο οι πολιτικές αυτές απέτυχαν παταγωδώς. Αρχίζει να γίνεται σε όλους αντιληπτό ότι το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ριζικά στις χώρες υποδοχής, αλλά πρώτα απ’ όλα στις χώρες που παράγουν το πρόβλημα και σε εκείνες που με την πολιτική τους το τροφοδοτούν. Επίσης έχει γίνει αντιληπτό ότι καμιά χώρα δεν μπορεί να το λύσει μέσω ποινικοποίησης και καταστολής. Οι ελληνικές κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας θεωρούν επιτυχία τους την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού πλαισίου καταστολής της παράνομης μετανάστευσης, ενώ είχαν αποδεχθεί τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στο ελληνικό έδαφος μέσω των Κανονισμών Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ. Δηλαδή των κανονισμών της ΕΕ που θεωρούσαν ότι η χώρα εισόδου του αιτούντος άσυλο θα είναι και η χώρα που θα εξετάσει το αίτημά του, γεγονός που δημιουργεί άνιση κατανομή ευθύνης και επιβάρυνσης ανάμεσα στις χώρες-πύλες εισόδου, όπως η Ελλάδα, και στα κράτη του ευρωπαϊκού Βορρά. Η υιοθέτηση των συγκεκριμένων συνθηκών, σε συνδυασμό με τη Συνθήκη Σένγκεν, έχουν μεταβάλει την Ελλάδα σε «αποθήκη απελπισμένων» που αναζητούν διέξοδο στις χώρες της Ευρώπης. Η ΕΕ δίνει στην Ελλάδα περιορισμένα κονδύλια για να κάνει τον χωροφύλακα, ενώ την καταγγέλλει για τις άθλιες συνθήκες στα στρατόπεδα φιλοξενίας προσφύγων και για το γεγονός ότι παρέχει άσυλο παρά τις διατάξεις των Κανονισμών Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ.

Βασική αιτία και… ριζική λύση

Βασική αιτία του τεράστιου κύματος προσφύγων είναι οι τυχοδιωκτισμοί και αποσταθεροποιήσεις που οργανώνουν οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους στη Μέση Ανατολή, ενώ η πολιτική παρεμπόδισης και αποτροπής είναι η αιτία για τους εκατοντάδες πνιγμούς στο Αιγαίο. Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας δεν λύνει αλλά επιδεινώνει το πρό-βλημα. Η οικουμενικότητα του ζητήματος δεν επιδέχεται λύσεις αποκλειστικά σε εθνικά πλαίσια. Χρειάζεται διεθνοποίηση του προβλήματος, με άμεση παρέμβαση του ΟΗΕ, για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες και την άμεση διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης και επιβολής κυρώσεων στις χώρες που δεν τηρούν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να απαιτήσει την ένταξη του Προσφυγικού στην ευρωπαϊκή ατζέντα προκειμένου να υπάρξει αναλογική κατανομή των προσφύγων και μεταναστών στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, διαφορετικά θα πρέπει να θέσει βέτο στις αποφάσεις του Συμβουλίου. Η ριζική λύση του προβλήματος βρίσκεται στο σταμά-τημα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή, την ειρήνευση και την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους. Παράλληλα χρειάζεται τροποποίηση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και κατάργηση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ και της Συνθήκης Σένγκεν, που μετατρέπουν την Ευρώπη σε ρατσιστικό φρούριο. Επίσης, απαραίτητη κρίνεται η κατάργηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, η οποία δεν διασφαλίζει την εξαίρεση όσων δικαιούνται διεθνή προστασία, ενώ θα πρέπει να τους παρέχονται άσυλο και νομιμοποιητικά έγγραφα προκειμένου να μεταβούν στη χώρα που επιθυμούν. Δημιουργία ανοικτών και ανθρώπινων δομών φιλοξενίας αντί χώρων «γκέτο» και «στρατοπέδων συγκέντρωσης», κατάργηση φράκτη Έβρου για αποτροπή νέων πνιγμών και ασφαλή διέλευση των προσφύγων στις χώρες προορισμού τους.

Όσον αφορά τους οικονομικούς μετανάστες, χρειάζεται κατάργηση ρατσιστικών διατάξεων που θεσπίζουν διακρίσεις και στερούν το δικαίωμα πρόσβασης στην υγεία, την παιδεία και την κοινωνική προστασία σε όσους δεν έχουν έγγραφα. Καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και προστασία δικαιωμάτων όσων διαθέτουν άδεια παραμονής και εργασίας. Εξασφάλιση ίσης αμοιβής για ίδια ποσότητα και ποιότητα εργασίας, ώστε να σταματήσει το «ντάμπινγκ» μισθών σε βάρος των ελλήνων εργαζόμενων και η άγρια εκμετάλλευση των μεταναστών. Αποσύνδεση του δικαιώματος οικογενειακής επανένωσης -με τον / τη σύζυγο και τα τέκνα τους- με την απόδειξη αυξημένου εισοδήματος. Θέσπιση πολιτογράφησης για όσους διαμένουν επί μακρόν και το επιθυμούν. Καμιά αναδρομική αφαίρεση ιθαγένειας από παιδιά μεταναστών. Αξιοπρεπή φιλοξενία των προσφύγων και εξασφάλιση κατάλληλων υπηρεσιών διερμηνείας και δωρεάν νομικής παράστασης στους αιτούντες άσυλο σε κάθε στάδιο της διαδικασίας παροχής του.

 

 

 

 

Advertisements
Κατηγορίες:Uncategorized
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: