Αρχική > Uncategorized > Χαιρετισμός Γιάννη Τόλιου, μέλους Γραμματείας του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑΕ, στην εκδήλωση «Νέα Ελληνική Εθνοσυνέλευση για άλλο Σύνταγμα»

Χαιρετισμός Γιάννη Τόλιου, μέλους Γραμματείας του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑΕ, στην εκδήλωση «Νέα Ελληνική Εθνοσυνέλευση για άλλο Σύνταγμα»

Εκ μέρους της «Λαϊκής Ενότητας» χαιρετίζω την εκδήλωση σας και εύχομαι καλή επιτυχίας στις εργασίες της. Η πρωτοβουλία για «Νέα Ελληνική Εθνοσυνέλευση για άλλο Σύνταγμα» έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή. Ο ελληνικός λαός βιώνει τα τελευταία χρόνια μέτρα και πολιτικές που πλήττουν θεμελιώδη κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα και τη δραματική συρρίκνωση της εθνικής και λαϊκή κυριαρχίας.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τις οδηγίες του υπερεθνικού «κουαρτέτου» (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ-ΕΜΣ) και την ουσιαστική στήριξη των εγχώριων δυνάμεων του μνημονιακού τόξου, επιχειρεί με διαδικασίες «εξπρές» να περάσει από τη Βουλή ΝΣ το «σφαγιασμού» των συντάξεων και μια νέα φορολεηλασία σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων. Το ΝΣ αυτό αποτελεί όνειδος για τον ελληνικό λαό και πρέπει αγωνιστικά να αποτραπεί η ψήφιση του.

Κεντρικός στόχος της «Λαϊκής Ενότητας» είναι μια μεγάλη λαϊκή ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, της οικονομικής ολιγαρχίας και του πολιτικού συστήματος που τις υποστηρίζουν, σε ρήξη με το ευρωσύστημα, με την ανάδειξη των δυνάμεων της εργασίας, της γνώσης και του πολιτισμού στα ηνία της ελληνικής κοινωνίας. Βασικοί κρίκοι είναι: η κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, η αναστολή πληρωμών με στόχο τη βαθιά διαγραφή του χρέους, η έξοδος από τη νομισματική φυλακή της ευρωζώνης, η εθνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικών επιχειρήσεων και η λειτουργία τους ως μοχλού παραγωγικού μετασχηματισμού, με εργατικό – κοινωνικό έλεγχο, την προώθηση μέτρων αναδιανομής του κοινωνικού πλούτου προς όφελος της εργασίας, με ανοιχτό τον ορίζοντα της σοσιαλιστικής προοπτικής.

Η προώθηση αυτών των ανατροπών, απαιτεί κλιμάκωση των κοινωνικών αγώνων στο όριο ενός πραγματικού λαϊκού ξεσηκωμού, που θα κλονίσει το υπάρχον πολιτικό σύστημα και θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις για την ανάδειξη μιας αριστερής κυβέρνησης, στηριγμένης στη δύναμη του αγωνιζόμενου λαού. Η μεγάλη αυτή ανατροπή προϋποθέτει όχι μόνο την κοινή δράση στις άμεσες, λαϊκές διεκδικήσεις, αλλά και την πολιτική συμπόρευση όλων των Αριστερών, ριζοσπαστικών, πατριωτικών αντιμνημονιακών δυνάμεων. Η κυβέρνηση αυτή θα πρέπει να βάλει εξαρχής μπροστά μεγάλες και βαθιές θεσμικές ανατροπές, που θα κατοχυρώνουν τον αναβαθμισμένο ρόλο του ελληνικού λαού στις κοινωνικές υποθέσεις.

Για το σκοπό αυτό, η ΛΑΕ προτείνει μια Συντακτική Εθνοσυνέλευση, που θα εμπεδώσει νέους θεσμούς, νέες διευρυμένες μορφές δημοκρατίας και εργατικής και λαϊκής συμμετοχής, νέες μορφές περιορισμού της καπιταλιστικής ασυδοσίας, νέες δυνατότητες πρόσβασης στη γνώση, την πληροφορία, την ενημέρωση. Με αυτή την οπτική, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ανάδυση αυτόνομων μορφών οργάνωσης του αγωνιζόμενου λαού, που μπορούν να εξελιχθούν, σε στιγμές έξαρσης των λαϊκών αγώνων, σε κύτταρα λαϊκής εξουσίας.

Η πρωτοβουλία για «Νέα Ελληνική Εθνοσυνέλευση για άλλο Σύνταγμα» μπορεί να συμβάλλει δημιουργικά σε μια τέτοια προοπτική.

7/5/2016

Advertisements
Κατηγορίες:Uncategorized
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: