Αρχική > Uncategorized > “Εθνικό Νόμισμα»: Μια απαγορευμένη συζήτηση”

“Εθνικό Νόμισμα»: Μια απαγορευμένη συζήτηση”

Νοέμβριος 14, 2016 Σχολιάστε Go to comments

                                                                                             του Γιάννη Τόλιου *                                                                                   

                                                Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Kontrnews» 6.11.16

Το ζήτημα του «Εθνικού Νομίσματος» ως κρίσιμου στοιχείου εξόδου από την κρίση, έρχεται και ξανάρχεται στο προσκήνιο. Παρά τις προσπάθειες «δαιμονοποίησης» του από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του ετερόκλιτου «μνημονιακού τόξου» (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, Χ.Α.), μαζί και των υπερεθνικών ελίτ Βρυξελών και Βερολίνου, οι αρνητικές επιπτώσεις των Μνημονίων στον ελληνικό λαό και την οικονομία, μαζί και η κρίση της ευρωζώνης, κάνουν τη συζήτηση περισσότερο επίκαιρη από ποτέ.

Τα πλεονεκτήματα μετάβασης στο «Εθνικό Νόμισμα»

Παρ’ ότι ο χώρος δεν επιτρέπει εκτεταμένες αναλύσεις, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι το εθνικό νόμισμα αποτελεί κρίσιμο στοιχείο εθνικής κυριαρχίας και άσκησης οικονομικής πολιτικής από μια εκλεγμένη κυβέρνηση. Αντίθετα το ευρώ και η ευρωζώνη, λειτουργούν ως «πολυεθνική φυλακή» για τους ευρωπαϊκούς λαούς και ως «πολιτικό σχέδιο» που εξυπηρετεί τις ισχυρές δυνάμεις της ΕΕ ιδιαίτερα τη Γερμανία. Στηρίζεται στην ισχύ και στον ανταγωνισμό, στην κυριαρχία των ισχυρών στους αδύνατους, στην άνιση ανάπτυξη αντί σύγκλιση οικονομιών, διευρύνει το «έλλειμμα δημοκρατίας» και κοινωνικού κράτους, ακυρώνει σε βάθος την εθνική και λαϊκή κυριαρχία, κά.

Η μετάβαση στο Εθνικό Νόμισμα, δίνει τη δυνατότητα σε μια φιλολαϊκή κυβέρνηση, κατάργησης Μνημονίων και λιτότητας, «προαπαιτούμενων» και συνεχούς επιτήρησης, τα οποία φτωχοποιούν τον ελληνικό λαό και λεηλατούν τη δημόσια περιουσία. Η αποδέσμευση από την ευρωζώνης, επιτρέπει την ανάκτηση ελέγχου της νομισματικής, δημοσιονομικής, αναπτυξιακής και εισοδηματικής πολιτικής και ουσιαστικά της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας. Μετάβαση στο εθνικό νόμισμα σημαίνει:

Α) Η Τράπεζα Ελλάδος περνά στον πλήρη έλεγχο του ελληνικού δημοσίου και γίνεται «δανειστής τελευταίας καταφυγής», με χαμηλό επιτόκιο όπως σε όλες τις χώρες με το δικό τους νόμισμα, αποφεύγοντας τον ακριβό δανεισμό από χρηματαγορές και εκβιασμούς της ΕΚΤ και των δανειστών.

Β) Διασφαλίζει την παροχή «ρευστότητας» στην οικονομία από τις εμπορικές τράπεζες – οι οποίες θα περάσουν υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο – καθορίζοντας επιτόκια με αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια.

Γ) Διευκολύνεται η χρηματοδότηση δημοσίων επενδύσεων (δημόσια έργα, ΔΕΚΟ, υποδομές Αυτοδιοίκησης, συμμετοχές σε επιχειρήσεις, κά), για μείωση ανεργίας και κάλυψη έκτατων δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα.

 

Δ) Εφαρμογή ευέλικτης συναλλαγματικής πολιτικής και καθορισμό ισοτιμίας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών, την μείωση μη αναγκαίων εισαγωγών και ανάπτυξη της οικονομίας.

Ε) Τέλος η νομισματική κυριαρχία διευκολύνει τον έλεγχο της κερδοσκοπικής φυγής κεφαλαίων, εξασφαλίζοντας παράλληλα έλεγχο στη ροή ξένων κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία, με τρόπο που να ενισχύουν την ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η «κινδυνολογία» μέσο επιβολής αντιλαϊκών επιλογών

Οι κυρίαρχες ελίτ στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη, επιχειρούν να φοβίσουν τον ελληνικό λαό, με κραυγές περί εθνικού απομονωτισμού, ελλείψεις βασικών ειδών, ακρίβεια, κά. Όμως έξοδος από το ευρώ δε σημαίνει οικονομικό απομονωτισμό, ούτε αδυναμία προμήθειας αγαθών, ούτε κατ’ ανάγκη πληθωριστικές πιέσεις, αφού η ισοτιμία του νομίσματος θα καθορίζεται από την εξέλιξη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο τα τελευταία χρόνια είναι θετικό.!

Από την άλλη η Ελλάδα διαθέτει παραγωγική επάρκεια σε τρόφιμα για κάλυψη βασικότερων αναγκών, ικανοποιητική εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, βιομηχανία φαρμάκων με εξαγωγικό προσανατολισμό, ισχυρή βιομηχανία διύλισης πετρελαίου με σημαντικές εξαγωγές πετρελαιοειδών, ενώ η εφαρμογή ανεξάρτητης-πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και ανάπτυξης ισότιμων σχέσεων με όλες τις χώρες, παρέχει τη δυνατότητα κάλυψης αναγκαίων εισαγωγών, διευκολύνοντας τις εξαγωγές. Οι όποιες δυσκολίες της πρώτης περιόδου «μετάβασης» μπορούν να αντιμετωπιστούν, ενώ τα οφέλη από την ανάκτηση της νομισματικής κυριαρχίας θα είναι σαφώς πολλαπλάσια.

Το νόμισμα δεν επαρκεί για φιλολαϊκή έξοδο από κρίση

Ωστόσο η μετάβαση στο Εθνικό Νόμισμα παρ’ ότι αναγκαία, δεν διασφαλίζει μόνη της φιλολαϊκή έξοδο από την κρίση. Η τελευταία, προϋποθέτει και ορισμένα «μέτρα-τομές» που να βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο των εργαζόμενων και λαϊκών στρωμάτων και να αναβαθμίζουν τους θεσμούς άμεσης και αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Πρόκειται για μέτρα όπως: Αναστολή πληρωμής χρέους με στόχο τη βαθιά διαγραφή. Κατάργηση λιτότητας, αναδιανομή εισοδήματος υπέρ εργαζόμενων και συνταξιούχων. Παραγωγικός-οικολογικός μετασχηματισμός οικονομίας και δραστική μείωση ανεργίας. Δημόσιος και κοινωνικός έλεγχος τραπεζών. Εφαρμογή «σεισάχθειας» σε χρέη λαϊκών νοικοκυριών. Ανάκτηση δημόσιου ελέγχου ΔΕΚΟ και επέκτασή τους σε κλάδους στρατηγικής σημασίας. Μείωση φορολογίας λαϊκών στρωμάτων, κατάργηση προνομίων ολιγαρχίας. κά.

Η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα και η εφαρμογή φιλολαϊκών μέτρων εξόδου από την κρίση, δεν θα είναι ασφαλώς ένας απλός περίπατος. Θα υπάρξουν εγχώριες και υπερεθνικές αντιδράσεις και εκβιασμοί. Η υπέρβαση των δυσκολιών προϋποθέτει συγκροτημένο σχέδιο και αγωνιστική στήριξη από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, η αλληλεγγύη των εργαζόμενων και λαών της ΕΕ και πάνω απ’ όλα μια φιλολαϊκή κυβέρνηση.!!

                                                                                            

*διδάκτωρ οικονομικών, υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής ΛΑΕ

 

Advertisements
Κατηγορίες:Uncategorized
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: