Αρχική > Uncategorized > «Καταληκτικές ημερομηνίες και αναγκαστικές επιλογές»

«Καταληκτικές ημερομηνίες και αναγκαστικές επιλογές»

Ιανουαρίου 18, 2017 Σχολιάστε Go to comments

 

του Γιάννη Τόλιου*

Το  άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Kontranews την Κυριακή 15/1/2017

 

Ξεφυλλίζοντας το νέο ημερολόγιο 2017, εκτός από γιορτές και αργίες, υπάρχουν κι άλλες «ενδιαφέρουσες» ημερομηνίες, κυρίως από οικονομική και πολιτική άποψη. Το α’ τρίμηνο 2017 είναι πολύ πιθανό να αποδειχτεί ιδιαίτερα ….επεισοδιακό.! Στις 26/1/17 συνεδριάζει το Eurogroup που θα φανεί αν προχωρήσει η β’ αξιολόγηση. Στις 6/2/17 το ΔΝΤ θα καταλήξει εάν συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα (Γ’ Μνημόνιο). Στις 20/2/17 συνεδριάζει πάλι το Eurogroup που θα κριθεί η τύχη της β’ αξιολόγησης, ενώ στις 9/3/17 συνεδριάζει η ΕΚΤ όπου θα εξεταστεί άν η Ελλάδα μπει στην «ποσοτική χαλάρωση» (αγορά κρατικών ομολόγων από ΕΚΤ). Αμέσως μετά προκύπτουν εκλογές στην Ολλανδία, τον Απρίλη στη Γαλλία, αργότερα πιθανόν σε Ιταλία και Σεπτέμβρη στη Γερμανία. Αν η κυβέρνηση ελπίζει κάτι στις «καυτές» εκκρεμότητες που έχει (β’ αξιολόγηση, βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις χρέους, ποσοτική χαλάρωση, κά), πρέπει να γίνει το αργότερο ως αρχές Μάρτη ’17.

Μεταξύ «Σκύλας» και «Χάρυβδης»

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εξ αιτίας των μνημονιακών της επιλογών, αντιμετωπίζει ογκούμενα αδιέξοδα και είναι πολύ πιθανόν, παρ’ ότι δεν το επιθυμεί, να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές μέχρι τέλος Μάρτη ‘17. Η β’ αξιολόγηση προϋποθέτει εφαρμογή των προαπαιτούμενων («εργασιακά», ιδιωτικοποιήσεις, εκκαθάριση κόκκινων δανείων, κά), καθώς και αποδοχή των πρόσθετων απαιτήσεων των δανειστών. Ειδικότερα οι κυρίαρχες ελίτ Βρυξελλών και Βερολίνου, ζητούν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 με βάθος δεκαετίας (περίπου 7 δις το χρόνο), πράγμα που σημαίνει νέα επονείδιστα Μνημόνια. Αν υπολογίσουμε ότι το 2016 για «πλεόνασμα» 0,5% του ΑΕΠ είχαμε τα γνωστά μέτρα, το 2017 με τριπλάσιο «πλεόνασμα» (1,75%) τα μέτρα θα είναι τρεις φορές επώδυνα, ενώ από το 2018 για επταπλάσιο «πλεόνασμα» (3,5%), τα μέτρα θα μοιάζουν με τις «δέκα πληγές του Φαραώ», έχοντας μάλιστα την πρωτοτυπία εφαρμογής με αυτόματο δημοσιονομικό «κόφτη». Όταν μιλάμε για περικοπές, εννοούμε πάντα συντάξεις, μισθούς, επιδόματα, κοινωνικές δαπάνες, κά. Τα περί «δίκαιης ανάπτυξης» είναι απλώς επικοινωνιακές «πιρουέτες» του κ.Τσίπρα.!

Από την άλλη το ΔΝΤ, προκειμένου να συμμετάσχει στο «πρόγραμμα», ζητά μεν μικρότερα πλεονάσματα (θεωρεί ανέφικτο το 3,5%), καθώς μείωση χρέους ώστε να γίνει βιώσιμο, αλλά ταυτόχρονα ζητά μείωση αφορολόγητου κατά 90% (στα 5.000 για ανύπαντρους και στα 10.000 για 4μελείς οικογένειες) ώστε να εξασφαλιστεί αύξηση κρατικών εσόδων 4,5 δις το χρόνο, ή εναλλακτικά νέες περικοπές συντάξεων.! Την ίδια στιγμή η Γερμανία δεν δέχεται β’ αξιολόγηση χωρίς συμμετοχή ΔΝΤ, τόσο για λόγους τεχνογνωσίας, όσο ως πολιτικό άλλοθι στις παραβιάσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Χωρίς υπερβολή η κατάσταση θυμίζει επιλογή μεταξύ «Σκύλας» και «Χάρυβδης». Και στις δύο περιπτώσεις εκτός από νέα μέτρα, πρέπει να εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης, ιδιαίτερα τα εργασιακά (απελευθέρωση απολύσεων, συλλογικές διαπραγματεύσεις, δικαίωμα απεργίας, lock-out, κά).

Καλλιέργεια προσδοκιών και παράταση πολιτικού χρόνου

Η κυβέρνηση μετά την επιστολή «συγγνώμης» στο ιερατείο της τρόικα, για διανομή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους χαμηλοσυνταξιούχους, τρέχει τώρα πίσω τους, παρακαλώντας για τη β’ αξιολόγηση (συναντήσεις Ε.Τσακαλώτου με Π.Μοσκοβιτσί και Μ.Σαπέν), ενώ ξέμεινε κι από …«φίλους» (Ομπάμπα, Ολάντ, Ρέτζι, κά). Για να κρατηθεί στην εξουσία, υποχωρεί συνεχώς στις απαιτήσεις τους, παίζοντας ταυτόχρονα το θέατρο των «σκληρών διαπραγματεύσεων» (ήδη έχει δεχτεί μείωση αφορολόγητου κάτι λιγότερο απ’ ότι απαιτεί το ΔΝΤ και 3,5% «πλεόνασμα» αν εξασφαλιστεί κάτι για ανάπτυξη).! Επίσης δέχεται αύξηση του ποσοστού απελευθέρωσης των απολύσεων και αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, ενώ κάνει «λεονταρισμούς» στις «συλλογικές διαπραγματεύσεις». Επίσης έχει ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών στη δημιουργία υπέρ-Ταμείου δημόσιας περιουσίας και παραχώρησης των δημοσίων εσόδων στην «Ανεξάρτητη Αρχή» υπό τον έλεγχο των δανειστών. Προωθεί επίσης εκκαθάριση των «κόκκινων δανείων» και απελευθέρωση πλειστηριασμών α’ κατοικίας, που προσωρινά έχουν «παγώσει» μετά την ανάπτυξη ισχυρού κινήματος αντίστασης.!

Στην ουσία η κυβέρνηση δεν έχει αναστολές στην εφαρμογή του Γ’ και ενός Δ’ Μνημονίου, αλλά φοβάται τις λαϊκές αντιδράσεις. Ουσιαστική στήριξη στην εφαρμογή των μέτρων, παρέχουν όλα τα μνημονιακά κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, κά). Η «οξεία» αντιπολιτευτική κριτική της ΝΔ, εξαντλείται σε λεκτικούς βερμπαλισμούς και σε αόριστες υποσχέσεις περί «μείωσης φορολογίας», ενώ το πρόγραμμα της περιέχει όλες τις νεοφιλελεύθερες «συνταγές» που βρίσκονται στο DNA των μνημονιακών μέτρων.

Κοινωνικές αντοχές, κοινωνικές αντιστάσεις και διέξοδος

Είναι φανερό ότι οι μνημονιακές πολιτικές, τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και των προηγούμενων, δεν βγάζουν, αλλά βουλιάζουν τη χώρα στην κρίση και τα λαϊκά στρώματα στη φτωχοποίηση και εξαθλίωση, εξανδραποδίζοντας τη νεολαία. Η μόνη ελπίδα είναι η άμεση ανατροπή των αντιλαϊκών μέτρων, με την ανάπτυξη πολύμορφου κινήματος αντίστασης στα όρια λαϊκής εξέγερσης και δημιουργία αντιμνημονιακού μετώπου (αριστερών, ριζοσπαστικών, πατριωτικών, δυνάμεων), που θα εφαρμόσει εναλλακτικό πρόγραμμα προοδευτικής-φιλολαϊκής εξόδου από την κρίση, έχοντας ως «αιχμή» πέντε μέτρα. Πρώτον, κατάργηση λιτότητας, δεύτερον, αναστολή πληρωμής χρέους με στόχο τη βαθιά διαγραφή του, τρίτον, τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα, τέταρτον, εθνικοποίηση τραπεζών και πέμπτον, πρόγραμμα οικονομικής ανόρθωσης και δραστικής μείωσης της ανεργίας. Με αφετηρία αυτά τα μέτρα, μπορεί να ανοίξει δρόμος ελπιδοφόρας προοπτικής στη χώρα, στον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα στη νέα γενιά.

 

*διδάκτωρ οικονομικών, υπευθ. Οικονομικής Πολιτικής ΛΑΕ

Advertisements
Κατηγορίες:Uncategorized
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: