Αρχική > Uncategorized > «Η ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου δεν έχει όρια»

«Η ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου δεν έχει όρια»

Φεβρουαρίου 9, 2017 Σχολιάστε Go to comments

Δήλωση Γιάννη Τόλιου μέλους Π.Γ. της ΛΑΕ, υπεύθυνου Οικονομικής Πολιτικής

 

«Η ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου δεν έχει όρια. Εκτός από τα προκλητικά φορολογικά προνόμια, απαιτούν τώρα καθεστώς «γαλέρας» για τους εργαζόμενους στην Ναυτιλία».

Το εφοπλιστικό κεφάλαιο χαίρει προκλητικών προνομίων τα οποία οι έλληνες εφοπλιστές θεωρούν «ιερά ευαγγέλια. Η απαλλαγή της φορολογίας των κερδών από πλοία, η απαλλαγή από κάθε τέλος, εισφορά υπέρ δημοσίου ή τρίτων για τις δραστηριότητες γραφείων ναυτιλιακών επιχειρήσεων, η προμήθεια σε πολύ χαμηλή τιμή πετρελαίου κίνησης το οποίο σε μεγάλο βαθμό γίνεται αντικείμενο λαθρεμπορίου, κά, αποτελούν μικρό δείγμα των προνομίων τους. Ουσιαστικά με εξαίρεση ένα συμβολικό παράβολο με βάση τη χωρητικότητα του πλοίου (1 δολάριο τον κόρο) οι εφοπλιστές απολαμβάνουν μόνιμη φορολογική ασυλία με αποτέλεσμα η συμμετοχή τους στα φορολογικά έσοδα να είναι μηδαμινή, όταν τα λαϊκά στρώματα υφίστανται μια πρωτοφανή και αυξανόμενη φορολεηλασία.

Ωστόσο η αρπακτικότητα τους δεν έχει όρια. Πρόσφατα ο Πρόεδρος της «Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών» (ΕΕΕ), με δηλώσεις του απαίτησε την κατάργηση της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) στην ποντοπόρο ναυτιλία, ενώ επετέθη στην ένωση ναυτεργατών ΠΕΝΕΝ, η οποία αντιστέκεται σθεναρά στην παραπέρα συρρίκνωση και στην υπονόμευση θεσμοθετημένων δικαιωμάτων των Ναυτεργατών.

Η ΛΑΕ αποδοκιμάζει τις επιθέσεις των εφοπλιστών εναντίον στελεχών των Ναυτεργατικών Σωματείων που αντιτίθενται στην δημιουργία μιας νέας εργασιακής «γαλέρας» στον χώρο της Ναυτιλίας και στηρίζει τους ναυτεργάτες και τα Σωματεία τους για διατήρηση των ΣΣΕ και την παραπέρα διεύρυνση των δικαιωμάτων τους.

Επίσης θεωρεί ότι χρειάζεται άμεσα να προχωρήσει η επανεξέταση σε μηδενική βάση των προνομίων των εφοπλιστών και η κατάργηση του προκλητικού καθεστώτος φορολογίας τους, στη βάση της Συνταγματικής επιταγής, «συμμετοχή στα φορολογικά βάρη ανάλογα με το εισόδημα»!

Η ΛΑΕ καλεί την κυβέρνηση και το Υπουργείο Ναυτιλίας  να σταματήσει κάθε ενέργεια για κατάργηση των ΣΣΕ, να στηρίξει τις θέσεις των Ναυτεργατών για αύξηση της απασχόλησης με πλήρη και θεσμοθετημένα δικαιώματα, να απορρίψει τις απαιτήσεις των εφοπλιστών και να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα για αυστηρή εφαρμογή των υφιστάμενων ΣΣΕ και των εργασιακών δικαιωμάτων του Ναυτεργατικού κόσμου.

Το Γραφείο Τύπου

9/2/2017

Advertisements
Κατηγορίες:Uncategorized
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: